0036 302144419 (mobiel) - 0036 84385001 (vaste lijn) etoile.magyar@gmail.com

NATUUR

Voor vogelaars is deze omgeving een aanrader! Maar onze eigen “vogels” zijn ook zeer vermakelijk om te spotten: hierboven is het kippentheekransje te zien… Fantastisch voor jong en oud is het natuurlijk óók om de jonge kuikentjes te zien. Afgelopen jaar kreeg Kleintje Kip 12 kuikentjes maar liefst! Ze was een tijdje spoorloos en toen ze even terug was hebben we haar gevolgd en zat ze te broeden onder de kamperfoelie bij de oude paardenvoerbak. We zijn toen elke dag eten en drinken gaan brengen en zagen op een dag een aantal kuikens geboren worden. Héél bijzonder!

VOGELS

In Miklósi zijn o.a. holen van de Bijeneter te vinden. Deze kleurrijke vogels kun je bij ons horen: een zacht rollende pruut met zangerige toon. We hopen binnenkort in Miklósi ook een ooievaarsnest te krijgen want deze prachtige dieren zijn geweldig om te bekijken als ze jongen hebben.

Wielewalen zijn er ook veel te zien en te horen evenals de Veldleeuwerik, Raaf, Putter, De Bonte Specht,  De Koekoek, Roodstaartje, Zwaluw en verschillende soorten roofvogels waar onze kippen en wij niet altijd even blij mee zijn, maar Bas houdt hen op afstand gelukkig…

In onze brievenbus hebben we elk voorjaar weer ” krakers” ofwel een koolmezenpaar dat er hun familie groot brengt. We waarschuwen de postbode en krantenjongen natuurlijk om in die tijd de post gewoon af te geven.

Vanaf mei is deNachtegaal (Nachtfluiter) actief. Een onooglijk vogeltje dat ’s nachts zingt als een kanariepiet op oorlogspad. Hij zou moeiteloos elke zangwedstrijd winnen als hij tegen zijn concurrent aan het eind van ons bos zijn liefdesliederen aanheft om zijn meisje te veroveren. (Hij zingt wel in de boom tegenover mijn slaapkamer, maar wie hoort niet graag een serenade?)

En dan natuurlijk de Ooievaars die op hun hoge nesten balanceren en waarvan je de snavels van de jonge Ooievaars vaak van de grond af er bovenuit kunt zien steken. Ze fourageren ook wel eens in het park van Miklósi, zéér tot onze vreugde want wat zijn het prachtige dieren!

VLINDERS

Bij ons zijn vele vlinders te gast vanwege de ondiepe waterplaatsen die we speciaal voor hen onderhouden en natuurlijk hebben we veel bloemen die vlinders graag bezoeken!

De prachtigste soorten , die we in Nederland vaak al niet meer tegenkomen, zijn hier nog volop aanwezig:

Konings en Koninginnepage, Grote Parelmoervlinder, Oranje Luzernvlinder, Gehakkelde Aurelia, verschillende soorten Blauwtjes en zeker het Dambordje. En verder zijn er nog vele soorten nachtvlinders en ook bepaalde motsoorten zijn de moeite waard. De Kolibrimot is een heel bijzondere! En wat dacht u van de Vuurvliegjes die eind mei/juni te zien zijn. Ze geven een sprookjesachtige sfeer aan elke mooie zomeravond, al dan niet, bij een kampvuur…

WILD

Herten- en reeënsporen en andere dierensporen ( bijv. hazen, wezels en konijnen) kom je veelvuldig tegen. Daarom is het zeker een aanrader een sporenboekje mee te nemen. Als u lid bent van Natuurmonumenten kunt u er daar een bestellen/halen en ook Elsevier heeft een Sporenboekje uitgegeven. Wij kunnen u een Vogelwijzer lenen als u op pad gaat!

Translate »