(0031) (0) 614672963 (mobiel en whatsapp NL) - 0036 302144419 (mobiel H) etoile.magyar@gmail.com

OMGEVING EN DAGTRIPS

Miklósi en omgeving

Somogy

Ons dorp ligt in de provincie Somogy, twintig kilometer ten zuiden van het mooie Balatonmeer. Het ondiepe water aan de zuidzijde is ideaal voor gezinnen met kinderen. Op de in elkaar overlopende stranden kunnen jong en oud zich vermaken. De grootste aantrekkingskracht van dit gebied is de ongerepte natuur. De bossen nodigen uit voor een tochtje te voet, op de fiets of te paard.

Miklósi (spreek uit: Miekloosjie) is een klein dorpje ten zuiden van het Balatonmeer. Het is er zeer rustig en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. .Onze voormalige Zwabische boerderij ligt aan een zijstraatje van de hoofdstraat.

Ons straatje loopt omhoog naar het mooi gepleisterde kerkje (RK). In overleg met Meneer Pastoor is dit te bezichtigen. ’s Zondags bent u welkom om de Heilige Mis bij te wonen. Voorbij het kerkje komt u bij de heuvels met de wijnvelden. De inwoners van Miklósi hadden vroeger allemaal hun eigen wijngaard met daarbij een huisje waarin de apparatuur voor het bereiden van de wijn wordt bewaard. De huisjes liggen met de achterkant tegen de heuvel waar de wijnkelder zich bevindt. In de wijngaarden verbouwd men de druiven waarvan men op traditionele wijze de huiswijn maakt. Ieder huishouden heeft zo zijn eigen varianten van druivenstokken staan zodat iedere wijn uniek is.Helaas stonden er steeds meer van deze schattige huisjes leeg en raakten vervallen. Drie daarvan waren  de moeite van het redden waard. Die heb ik nu opgeknapt, waarvan er bij één nog de originele wijngaard, sterk verwaarloosd maar intact, was. Die heb ik met hard werken weer helemaal gezond gekregen en er komen inmiddels 3 mooie prijswinnende wijnen vanaf! De rode Othelló, de witte Olasz Rízling en de Kis csillag rosé. Onze gasten zijn hartelijk welkom om te helpen en te proeven uiteraard. De drie huisjes zijn ook beschikbaar voor onze gasten om er helemaal te onthaasten en ondergedompeld te worden in de prachtige natuur.

Ondanks het lage inwonersaantal, heeft Miklósi een bloeiend verenigingsleven.Elke zomer in juli is er de Dorpsdag. Vanaf ’s morgens vroeg wordt er in het park gekookt in de kookketels: pörkölt ( in Nederland noemt men het meestal Goelash, maar in Hongarije is Gulash nu juist weer de bekende soep, verwarrend inderdaad) Hier is elk jaar een andere variant van en in een gemoedelijke wedstrijdvorm wordt besloten door een echte jury wie de beste maakt. Om twaalf uur eten alle dorpsbewoners gezamenlijk aan lange tafels, tegenwoordig dus ook met onze gasten haha, en in de middag is er een gezellig programma met Hongaarse dans door diverse dansgroepen uit de regio en natuurlijk ook een optreden van de Miklósi Zwabische dansgroep.

De omringende dorpen hebben ook allemaal een Dorpsdag, van oudsher een gebruik om de jonge mensen bij elkaar te brengen. Uiteraard met ’s avonds een bal zodat de verliefden lekker konden dansen … en dan maar hopen dat er een bruiloft uit voort kwam! Nu is het pure nostalgie, maar de jonge mensen genieten nog steeds volop. Enne…wie weet komen er ook nu nog wel eens bruiloften van….

Eind september beginnen de Druivenfeesten dan weer en die van Miklósi is natuurlijk altijd de mooiste en dat was helemáál zo toen Anne de bruid was in 2010! Het werd een ludieke mix (op verzoek van de Hongaren) van Hongaarse en Nederlandse gebruiken tijdens bruiloften. Er is een rijtoer door het dorp met de bruid en bruidegom in een prachtige koets en dan een heleboel tractors en zelf gebouwde voertuigen erachteraan. Ook wijn en palinka wordt dan uitgedeeld langs de route.  Van vroeger uit was het Druivenfeest de bekroning voor het binnenhalen van de druivenoogst. Iedereen was opgelucht dat het harde werk van het seizoen klaar was en de oogst veilig binnen was. Dús: reden voor een feest! Er werd een bruidspaar gezocht dat in het voorjaar écht ging trouwen en dan een soort generale repetitie had voor de échte bruiloft. Vroeger waren er elk jaar wel een paar jonge mensen die gingen trouwen maar nu (helaas) moet het paar voor deze dag samengesteld worden.

Afhankelijk van het seizoen kunt u op de heuvels de akkers met maïs, graan en andere producten zien. Ook zijn er velden vol prachtige zonnebloemen. Door de heuvels zijn prachtige wandelingen naar de andere dorpjes te maken. Routebeschrijvingen en picknickrugzakken zijn bij ons verkrijgbaar.

Het dorp heeft winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen zoals brood en melk.  Voor grotere inkopen is Tab (10 automin. ) het dichtstbijzijnde stadje. Met Tab is er ook een rechtstreekse busverbinding. Elke woensdag is er markt en elke éérste woensdag van de maand is er een grote regiomarkt waar ook biggen, pluimvee etc. te koop zijn  om op te fokken voor de slacht in november/december.

Actief in  Miklósi en omgeving

Voor de actieve mensen is er ook genoeg te doen. Wat dacht u van quadrijden in Som of mountainbiken/fietsen met onze eigen Krisztian, paardrijden, diverse wandelroutes die door het gebied lopen verkennen, kortom  teveel om op te noemen. Zomer en winter zijn er vele festivals en dorpsfeesten. Ook de wijnfeesten in oktober zijn de moeite waard om mee te maken! Ook uit eten is in Hongarije weer leuk! Voor een paar euro kunt u heerlijk eten in de diverse csarda’s.

Kaposvár

Deze prachtige stad in Neo barok heeft alle winkels die u maar nodig heeft. Geniet op het grote plein op een terrasje van een prachtig uitzicht of wandel langs de mooie gebouwen die afgelopen jaren opgeknapt werden en in hun oude glorie hersteld. De foto’s zeggen meer dan woorden…

Tihany

Vanuit Szantod gaat een pont naar de overkant van het Balatonmeer. Daar ligt het schilderachtige Tihany in de heuvels. Het schiereiland heeft niet zomaar de naam “parel van het Balatonmeer “ gekregen.
Op de kleinere heuvel werden negen eeuwen geleden al een klooster en een kerk gebouwd. Het koninklijk decreet waarmee de bouw werd bevolen, de stichtingsakte uit 1055, is het oudste geschrift dat, in een Latijnse context, Hongaarse woorden bevat. Het hele schiereiland is een beschermd landschap. Bijzondere bezienswaardigheden zijn het binnenmeer (zeer geschikt voor de hengelsport), de boven geisers gebouwde bron, het Gouden huis, en de lavendelvelden. Natuurlijk zijn de prachtige parken en kerk ook een bezoek waard.  En waarom Hongarije het land van de paprika’s is, ontdekt u in het paprikahuis. Van een afstand ziet en ruikt u de paprika’s! Natuurlijk kunt u er ook voor thuis een voorraadje kopen.
Wist u dat het gebruik van het pittige paprikapoeder indirect op Napoleon terug te voeren is? Engeland probeerde in het begin van de negentiende eeuw hem door middel van een blokkade op de knieën te krijgen. Daardoor kwam er geen peper meer op de Europese markt. Toen vervingen de Hongaren de peper door de gedroogde en gemalen paprika, het kenmerk van de Hongaarse keuken. Als u de auto aan onze kant van het meer parkeert kunt u het treintje voor een paar forint p.p. naar het plaatsje nemen en op elk gewenst moment zo ook weer terug naar de pont. Erg leuk, vooral met kinderen!

Budapest en Pécs

Deze prachtige steden, elk met hun eigen charme behoeven geen introductie. Beiden op ongeveer een uur rijden van Miklósi, zijn zéér de moeite waard! Budapest met zijn rijke historie en prachtige gebouwen, parken en unieke bruggen is een “must” voor toeristen natuurlijk. Spring op de “hop on,hop off bus” en laat je rondrijden langs de mooiste bezienswaardigheden! Pécs is natuurlijk kleiner maar met een vriendelijke Mediterane uitstraling en bijzondere mix van architectuur: Omdat deze stad niet strategisch belangrijk was, zijn álle bouwstijlen bewaard gebleven van o.a. de Romeinse, Turkse en Oostenrijkse tijd en dat maakt een bezoek aan deze stad ook zeer de moeite waard! Elke zondag is er een MEGA markt bij de sportvelden en elke éérste zondag van de maand een antiek/curiosa markt tot ongeveer 12 uur ’s middags.

Geneeskrachtige baden

Het gebied rond het Balatonmeer kent vele bronnen. In de loop van de tijd hebben de Hongaren de geneeskrachtige werking hiervan ontdekt en er prachtige baden bij gebouwd. Zwavelhoudende bronnen zouden goed zijn voor problemen met de spieren en reumatische aandoeningen. De bronnen van Hévíz zijn zonder twijfel de bekendste. Een andere beroemde bron ligt in Balatonfüred. Deze koolzuurhoudende bronnen worden tegenwoordig veel door hartpatienten bezocht. De thermaalbaden die dicht bij Miklósi liggen, bevinden zich o.a. in Igal en Tamási.

Vlakbij ligt het Balatonmeer, ook wel de Hongaarse zee genoemd. De badplaats Siófok ligt direct aan het meer. Er zijn hier diverse zandstranden te vinden. Na het baden worden de gasten door menig evenement verleid. Niet voor niets wordt Siófok “De hoofdstad van de Hongaarse zomer “genoemd! Hier werd Imre Kalman, de wereldberoemde operette componist geboren. Elke zomer worden hier twee maanden lang, operettegala’s georganiseerd. In oktober is het drie dagen feest tijdens het Tójasfesztival,waar eieren in het middelpunt van de belangstelling staan. Siófok leent zich uitstekend om gezellig uit eten te gaan en om langs het meer flaneren. Hier kunt u ook de grote inkopen doen in supermarkten die voor de Franse Super-U in niets onder doen.

Translate »